ISTAKNUTOUVOZ HRANE U BiH U STALNOM PORASTU

UVOZ HRANE U BiH U STALNOM PORASTU

Objavljeno

BiH je u prošloj godini u trgovinskoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa svijetom zabilježila deficit od 3,5 milijardi KM i pokrivenost uvoza izvozom od 23 odsto, što ukazuje na visoku osjetljivost BiH na nagle promjene i poremećaje u trgovini hranom, navodi se u analizi koju je danas usvojio Savjet ministara.

Prema analizi trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda BiH sa svijetom za 2023. godinu, ukupan obim trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u stalnom je porastu, ali izvoz u posljednje dvije godine stagnira na nivou od milijardu KM, dok uvoz raste i dostigao je vrijednost od 4,5 milijardi KM u 2023. godini.

Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi čine solidnih šest odsto u ukupnom izvozu iz BiH na inostrano tržište, dok je na strani uvoza taj dio veći i iznosi oko 16 odsto, ističe se u analizi koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

BiH nema jasnu konkurentnu prednost, osim u mljekarskom, voćarskom i povrtarskom podsektoru, a vodeći izvozni proizvod i dalje je ulje od sjemena suncokreta, koji je zabilježio pad izvoza za 19 odsto u 2023. godini, dok je manji izvoz evidentan i za bijeli šećer za 40 odsto, te smrznute maline za 34 odsto.

EU je tradicionalno ključni trgovinski partner BiH i oko 55 odsto uvoza poljoprivredno-­prehrambenih proizvoda u BiH je iz EU, dok se na tržište EU iz BiH plasira oko 46 odsto ukupnog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a najviše u Hrvatsku, NJemačku, Italiju, Sloveniju i Austriju, i u nešto manjim iznosima u Švedsku i Francusku.

Istovremeno, oko 85 odsto ukupnog uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU na tržište BiH jeste iz Hrvatske, NJemačke, Italije, Poljske, Mađarske, Holandije, Austrije i Slovenije.

I tržište Cefte, gdje prednjači Srbija, značajan je trgovinski partner BiH kada je riječ o trgovinskoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Iz BiH je na tržište Cefte tokom 2023. godine izvezeno oko 41 odsto od ukupnog izvoza poljoprivredno-­prehrambenih proizvoda, dok je uvezeno oko 29 odsto, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara prihvatio je na sjednici u Mostaru Inicijativu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ za pokretanje procedura za uspostavljanje bilateralnog reciprociteta o vraćanju PDV-a inostranim poreskim obveznicima između BiH i drugih zemalja.

Prihvatanjem bilateralnog reciprociteta stvaraju se pretpostavke da registrovani PDV obveznici, privrednici iz BiH, u tim zemljama mogu ostvariti pravo povrata PDV-a.

Pravne prepreke u pogledu vraćanja PDV-a poreskim obveznicima koji nemaju sjedište na području BiH otklonjene su donošenjem Pravilnika o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost iz 2020. godine, na osnovu kojeg BiH o pitanju reciprociteta nema ograničenja.

Trenutno BiH ima odliv sredstava po osnovi povrata PDV-a inostranim poreskim obveznicima, a nema sredstava od povrata inostranog PDV-a.

Stoga je Savjet ministara zadužio Ministarstvo inostranih poslova da preduzme diplomatske aktivnosti prema zemljama koje imaju uslov uzajamnosti, s tim da prioritet budu zemlje s kojima BiH ima značajnu spoljnotrgovinsku razmjenu, dodaje se u saopštenju.

 tv-m.net/tv-uzivo

Najnoviji članci

POGINULA DVOJICA VOJNIKA

Izraelska vojska saopštila je da su dvojica njenih vojnika iz Golanske brigade poginula u...

UBIJEN VOĐA HAMASA

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su zajedno sa pripadnicima bezbjednosne agencije Šabak eliminisali...

DODIK: PARTNERSTVO JEDINI NAČIN NA KOJI SE BiH MOŽE KRETATI KA EU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Brisel ne vjeruje u mogućnost da...

U JABLANICI 16 LICA SMRTNO STRADALO

U poplavama na području Jablanice do sada je smrtno stradalo 16 ljudi, rekao je...

Više članaka

POGINULA DVOJICA VOJNIKA

Izraelska vojska saopštila je da su dvojica njenih vojnika iz Golanske brigade poginula u...

UBIJEN VOĐA HAMASA

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su zajedno sa pripadnicima bezbjednosne agencije Šabak eliminisali...

DODIK: PARTNERSTVO JEDINI NAČIN NA KOJI SE BiH MOŽE KRETATI KA EU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Brisel ne vjeruje u mogućnost da...